Kedves Utazó Barátom!

Mostar, Szarajevó, Jajce, a híres háborús filmből ismert Sutjeska hegység vagy a misztikus piramisok? A Szent Szűz megjelenésének helye, Međugorje? Višegrad, Mostar a híres hidakkal? Jajce, a festői vízesésével? De nem is folytatom; hosszú a sor azokból a nevezetességekből, amelyek egykor a volt Jugoszlávia felkeresésére csábították az utazókat. Ám mindezek most itt vannak, Bosznia és Hercegovina hegyekkel, folyókkal, vízesésekkel, elképesztő kanyonokkal, barlangokkal, várakkal és a történelmi emlékek széles skálájával gazdagon ellátott területén, indokolt tehát, hogy ne csak egy tengerpart felé igyekvő utazás mellékprogramjaként kerüljenek ezek sorra, hanem egy önálló útikönyvben is megkapják megillető helyüket. 

A békés szépséget árasztó Bosznia és Hercegovina változatos látnivalókban gazdag ország, azzal az izgalmasan keveredett légkörrel, amely az utazót az oszmán és osztrák–magyar történelemből itt maradva egyedi, dél-szláv hangulattal kényezteti. Olyan ország, ahol a müezzinek és keresztény templomi harangok egyaránt hívják imára a hívőket, ahol itt, a Balkán szívében, megvalósul a Kelet és a Nyugat harmonikus együttélése.

Vannak, akik talán még mindig az 1990-es évek délszláv polgárháborújával társítják az országot. Tény, az akkori hegek még néhol láthatóak is, ám a mai látogatókat már az itteniek őszinte emberi melegsége, a sokszínű és ízletes konyha, a mészkővonulatokkal vagy erdőségekkel borított, festői hegyek, a nemzeti parkok gazdag növény- és állatvilága, a sebes vizű, raftingolásra alkalmas folyók meredek kanyonjai, a lenyűgöző vízesések, számos középkori várrom és kolostor, az iszlám és a keresztény kultúrák építészeti alkotásai ragadják meg.

Bosznia-Hercegovina, immáron feledtetve a közelmúlt árnyait, megérdemelten helyezte magát újra a világ utazási térképeire. Fedezzük fel tehát ezzel a kifejezetten magyar utazók számára összeállított könyvvel ezt a remek, Magyarországról közúton alig pár óra alatt elérhető vidéket, amely nem utolsó sorban kedvező áraival is csalogatja a magyar turistát.

Ahogy könyveim szlogenje mondja: UTAZZ BÁTRAN, Bosznia-Hercegovinába is!